logo Puister Deneke Architecten

Nieuwbouw woonhuis Pijlslaan

Haarlem

Bruto vloeroppervlak: 266 m²
Bruto inhoud: 740 m³

In december 1998 hebben wij opdracht gekregen een vrijstaand woonhuis te ontwerpen op een ruime kavel aan de Pijlslaan te Haarlem. De locatie ligt op het kruispunt van wonen - langs de Pijlslaan - en werken - in een smalle strook bedrijventerrein langs het spoor- en wordt aan de westzijde begrensd door de spoorlijn Haarlem-Leiden en aan de noordzijde door de Pijlslaan. De woning is zo vormgegeven dat het geluid van spoor- en wegverkeer zowel in de woning als in de tuin geen overlast veroorzaakt voor de bewoners. De gevels aan de spoor- en straatzijde zijn gesloten en massief, de gevels aan de tuinzijde zijn transparant en licht.
In 2002 is gestart met het ontwerp van de uitbreiding. Aan de westzijde (bij het spoor) is de bestaande garage/berging verbreed en voorzien van een verdieping met een slaapkamer. Aan de oostzijde (richting kerk) zijn de woonkamer en de werkkamer vergroot. In hoofdzaak worden de volgende materialen toegepast:

voor de gevels: Afrikaanse natuursteen leien, licht blauw pleisterwerk en donkere baksteen in wild verband

Voor de kozijnen: in het gevelmetselwerk, oregonpine hout; in de Afrikaanse natuursteen leien, aluminium in een blauw-groene kleur; en melkwitte polycarbonaat golfplaat voor de garagedeuren.