logo Puister Deneke Architecten

Sterrenwacht Copernicus

Overveen

Bruto vloeroppervlak: 131 m²
Bruto inhoud; 390 m³

De locatie van de sterrenwacht is gelegen op het terrein van het waterleidingbedrijf PWN NV aan de rand van een uitgestrekte duingebied te Bloemendaal. De activiteiten van het waterleidingbedrijf op het terrein zijn tot een minimum gereduceerd.

De sterrenwacht staat boven op een voormalige betonnen waterkelder. In het ontwerp is aansluiting is gezocht bij het glooiende karakter van het duinlandschap. Het gebouw bestaat uit een ondergronds gelegen ruimte met daarboven de observatiekoepel. De entree, met aan weerszijden een observatieterras, is naar het zuiden gericht. Een raamopening, geplaatst tussen twee kwartronde betonnen grondkerende schijven, wijst exact naar het westen. De ondergrondse ruimte is in tweeën gedeeld en dient als wachtruimte voor bezoekers en als werk- en opslagruimte voor het personeel. Vanuit de wachtruimte wordt via een licht- en warmtesluis de trap bereikt die naar de observatiekoepel leidt.

Het materiaalgebruik is sober. In de onderbouw overheersen beton, verzinkt staal en een eenvoudige transparant afgewerkte houten beplating; de koepel is van blank aluminium.